Anders Digné, ny rektor på Kastellskolan

Anders tar över som rektor efter Ingrid

Ingrid Eknemar går i pension och efter en nyligen avslutad rekryteringsprocess står det klart att det blir Anders Digné som tillträder tjänsten som rektor och skolchef vid Kastellskolan i Härnösand.

Anders är 50 år och i grunden utbildad grundskollärare åk 1–7 inom matematik och naturvetenskap. Han bor i Härnösand med fru och tre barn. Anders har 10 års erfarenhet av arbete som rektor både med kommunala och fristående huvudmän. Närmast kommer Anders från en rektorstjänst vid Kramforsskolan.

Jag var egentligen inte alls på jakt efter ett annat jobb då jag trivs väldigt bra med arbete, kollegor och organisation i Kramfors, säger Anders Digné. Jag har emellertid följt Kastellskolans utveckling genom åren och när den lediga tjänsten dök upp blev jag intresserad och efter lite funderingar med familjen bestämde jag mig för att söka.

En bred rekryteringsprocess

Ett flertal kvalificerade sökanden visade intresse för tjänsten vilket känns glädjande för Kastellskolan ideell förening. Det vittnar om att skolan är populär och har ett gott rykte. Anders Digné tillträder som rektor och skolchef 1 augusti 2021.

Det ska bli spännande att börja arbeta och träffa personalen, säger Anders Digné. Jag har redan träffat styrelsen, skolledningen och de fackliga företrädarna och kommer att besöka skolan under vårterminen, bland annat för att förbereda några ansökningar om pengar för arbete med personalutveckling.

Nu ska familjen få Ingrids odelade uppmärksamhet

Med Coronapandemin i tankarna blev valet desto enklare, säger Ingrid, nämligen att gå i pension och få rå om familj och vänner. Det jag kommer att sakna mest från tiden på Kastellskolan är det positiva klimatet på skolan, det givande lagarbetet med alla medarbetare och så klart alla fantastiska barn och elever. Ett gott samarbete med vårdnadshavare och positiva samverkanspartner som t.ex. Kristinaskolan har underlättat arbetet.  Skolans utveckling har varit stor de senaste åren och nu blir det för min efterträdare Anders att jobba med att bibehålla den familjära känslan på Kastellskolan och fortsätta jobba med värdegrunden och skolans unika särprägel i Härnösand.

Ordföranden om rektorsbytet

Den fantastiska vänlighet och klokskap som präglat Ingrids ledarskap under den expansiva fas skolan genomgått är berömvärd, säger Andreas Einarsson ordförande i Kastellskolan ideell förening. När Ingrid tillträdde som rektor var det i en stund när vi behövde tryggt och erfaret ledarskap som allra mest. Faktum är att Ingrid vid den tidpunkten för knappa tre år sedan redan hade börjat skissa på sin tid som pensionär. Tusen tack Ingrid för att du valde att ge oss några år. Nu önskar vi dig all lycka som pensionär med man, barn och alla barnbarn. 

När jag fick beskedet av Anders att han valt att anta utmaningen som ny rektor på vår fina skola kändes det som en liten seger, säger Einarsson. En känsla jag delade med övriga rekryteringsgruppen och styrelsen. Anders tydliga uttryck om undervisning och skolutveckling och samtidigt prestigelösa och spontana hållning känns helt rätt och är precis vad vi behöver. Med bred och lång erfarenhet av rektorsarbetet och en god portion empati och goda referenser är det styrelsens övertygelse att även anställda, vårdnadshavare samt barn och elever kommer att uppskatta Anders. Välkommen till Kastellskolan.

Om Anders:

Något sämre med tyskan och spanskan men förstår en hel del. Gillar älgjakt, men skjuter sällan något. Har varit med i Jeopardy (kom trea). Skottar hellre snö än klipper gräs. Grillen är specialverktyg hemma. Gillar att titta på kartor. Gillar att lyssna på musik så till den milda grad att han startade en enskild firma för att kunna boka sina favoritartister! Kör gärna bil på helt nya platser, felkörningar ger ofta de största och mest minnesvärda upplevelserna. Aktiv ungdomsledare i bandy i HAIK.

Om Ingrid:

Nybliven pensionär (snart). I samband med att Ingrid började på Kastellskolan flyttade familjen till ett radhus på Bondsjöhöjden men hennes hjärta finns på Hemsön där hon är född, uppvuxen och nu har fritidshus.  Skolan har under alla år varit en central del eftersom hon är ”uppvuxen under en kateder på Hemsö skola” och större delen av sitt yrkesliv varit lärare och skolledare. 
På Hemsön kommer hon nu att vara en stor del av sin tid tillsammans med man, barn och en växande skara barnbarn. Ingrid ser fram emot att hinna med många fritidsintressen som bilresor, odling, handarbete, matlagning och att bara kunna njuta och må bra.